06 21633127 info@vestingfietsen.nl
Adres: Vestingfietsen
Woudseweg 49
5275 JJ Den Dungen
Routebeschrijving
Menu
2 foto's

Tour de Fort

De Zuiderwaterlinie was een keten van vestingsteden en de daartussen lager gelegen natte gebieden van Bergen op Zoom tot aan Grave, oorspronkelijk bedoeld om de noordelijkere gelegen Nederlanden te beschermen tegen invallen vanuit het zuiden.

Verdediging door inundatie (het onder water zetten van grote laaggelegen gebieden) was al een bekend fenomeen ten tijde van het hertogdom Brabant. 's-Hertogenbosch had als een van de hoofdsteden van dat hertogdom toen al de bijnaam van “onoverwinnelijke Moerasdraak”.

Frederik Hendrik, de stadhouder van de noordelijke Nederlanden, belegerde ’s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1629 met ca 28.000 militairen en liet om de stad in enkele weken tientallen kilometers dijk aanleggen waardoor de stad kon worden drooggelegd. Na bijna 5 maanden lukte het hem om de stad te overmeesteren.

Ook lange tijd na 1629 werd water in combinatie met vestingmuren, rondelen en bastions nog als een ideale verdediging gezien.

Vandaag de dag zijn de gebieden rond 's-Hertogenbosch belangrijke natuurgebieden, zoals het Natura 2000 gebied het Bossche Broek.

Dit arrangement start met een vaartocht vanaf het later naar zijn familie genoemde Bastion Oranje aan de rand van de stad, naar de tijdens het beleg door Frederik Hendrik in 1629 gebruikte uitkijkpost, Oud Herlaar.

Vervolgens wordt vanaf daar samen met de gids teruggewandeld door het Sterrenbos en het Bossche broek.


Wanneer: elke laatste zondag van de maand  (mits er voldoende deelnemers zijn)
Tijd: 9.30 uur - 12.00 uur
Vertrek en aankomst is op Bastion Oranje

Kosten: €17,50 p.p.
Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 15:00 uur op de voorafgaande zaterdag

(Er is plaats voor 28 personen dus vol is vol)


Uiteraard is dit arrangement ook voor groepen te reserveren op andere tijden vanaf minimaal 10 personen.

Reserveer Direct